Aller Studiosin uusin dokumenttisarja Mainosmiesmurhaaja pureutuu turkulaisen lakimiehen murhamysteeriin

Neliosainen sarja esitetään MTV Katsomo +:ssa 14.3. alkaen.

MTV-alkuperäisdokumentti Mainosmiesmurhaaja käsittelee vuonna 1994 kadonneen turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen katoamismysteeriä. Sarjassa seurataan lähietäisyydeltä, miksi keskusrikospoliisin tutkintaryhmä käynnisti jutun tutkinnan uudelleen lähes 30 vuotta myöhemmin, miten mainosmieheksi kutsutun murhaajan jäljille päästiin ja miten kadonnut Härmäläinen lopulta löytyi.

Vuonna 2021 tyky-päivää true crime -kävelyllä viettäneet keskusrikospoliisin tutkijat kuulivat kävelyoppaalta vanhasta katoamistapauksesta ja päättivät avata jutun tutkinnan uudelleen.

Sarjaa kuvattiin yli vuoden ajan tutkinnan ja oikeudenkäynnin vielä ollessa kesken, mikä antoikin dokumentille poikkeuksellisen ajankohtaisen tulokulman.

Sarjassa päästään tutkinnan kulisseihin ja murhaajan jäljille lähes 30 vuotta tapahtuneen jälkeen. Dokumentissa avataan sitä, miten poliisi pääsee epäillyn mainosmiehen, Härmäläisen vanhan liikekumppanin, jäljille ja saa tämän lopulta kiinni. Murhaoikeudenkäynnin loppuvaiheilla poliisi etsii vielä ruumista Airistolla ja löytää sen lopulta 40 metrin syvyydestä. Tekijä tuomittiin elinkautiseen kesällä 2023.

– Tämä rikostapaus on historiallisen ainutlaatuinen. Oli mielenkiintoista päästä seuraamaan tutkintaa paikkoihin, joihin ei ennen ole medialla ollut pääsyä. Haluankin erikseen kiittää tutkintaan osallistuneita viranomaisia poikkeuksellisen laajasta yhteistyöstä, joka avaa heidän toimintaansa katsojille aivan uudella tavalla, Aller Studiosin ja Mainosmiesmurhaaja-sarjan vastaava tuottaja Joni Soila kertoo.

– Tämä sarja, jos jokin, todistaa vanhan totuuden siitä, että lain koura on pitkä eikä murha vanhene koskaan, Soila lisää.

Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarjaa voi seurata MTV Katsomo+ -tilauksella 14.3. alkaen.